Padesátá první účast na Jizerské 50 byla z hecu. Vlát na chvostu už nechci – Ladislav Míka

Na startu Jizerské padesátky stál jednapadesátkrát! Českého legendárního závodu v běhu na lyžích se poprvé účastnil hned při jeho prvním ročníku v roce 1968 a poslední ročník absolvoval před 4 roky v neuvěřitelných 77 letech. Ve 109. dílu jsme vyzpovídali nadšeného běžkaře, vodáka a především legendu Jizerské padesátky, Ladislava Míku. Jak probíhal první ročník závodu před více než 50 lety? Neslo to už tehdy dnešní název? Změnila se v průběhu let trasa a jak se tenkrát připravovala?

Samotný závod nese přídomek na poctu zesnulých horolezců z výpravy z Peru v roce 1970. Znal zesnulé horolezce a ovlivnila tato událost samotný závod? Jak to v sedmdesátkách vypadalo v Bedřichově a byla Jizerská padesátka takhle velká už od začátku? Zůstává dodneška kolem závodu nějaká komunita? Neleze mu masovost závodu na nervy? Pamatuje si nějakou mimořádku?

Jak se vůbec Ladislav dostal do hor? Je v rodině jediný sportovní šílenec? Proč se počet jeho startů zastavil na 51 a byla nějaká účast v ohrožení? Jaké bylo jeho průměrné umístění? Kolik musel najezdit v zimě kilometrů a jak trénuje během roku? Ozkoušel i nějaké zahraniční závody a jaký by popřípadě doporučil? Jak se dostal domů, když odstoupil v půlce závodu?

Užijte si poslech a nezapomeňte nás sledovat na Instagramu.

Partner podcastu:

Nalaďte nás na všech podcast platformách

Jsme na Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.