Úzkost před výkonem? Nic špatného, využijte to ve svůj prospěch – Katarína Jaššová

Do posledního dílu podcastu Přes Příkop v roce 2022 zavítala psychiatrička, která spolupracuje s Centrem sportovní medicíny a tudíž i se sportovci, doktorka Katarína Jaššová. Jak jde dohromady psychiatrie se sportem? Jaké poruchy se nejčastěji vyskytují u závodníků? Jaké má Katarína nástroje a postupy k vyvedení člověka z „temnoty”?

Proč je pořád psychické onemocnění stigma? Je to záležitost této doby? Jaký je rozdíl mezi psychiatrem a psychologem? Platí, že psycholog by se měl pohybovat na půdě zdravých lidí a psychiatr na půdě nemocných? Kde je ta hranice? Jaká může být úloha psychiatra při práci se zdravým sportovcem? Jak se Katarína dostala ke sportovní psychiatrii? Existuje vůbec takový obor nebo je to úplná novinka?

Sport není jen o profících, ale i o hobbících. Je ve vrcholovém sportu větší hrozba psychiatrických onemocnění než u hobby sportu? Jak rozšířené jsou poruchy u sportovců ve srovnání s běžnou populací? Měli by sportovci využívat služby psychologů během celé kariéry a ne jen na jejím konci? Jak se diagnostikuje určitá porucha a jaké poruchy jsou nejčastější? Co má dělat trenér, který požaduje po svěřencích atletičtější postavu pro lepší výkon, ale nechce u nich vyvolat poruchy příjmu potravy?

Užijte si poslech a nezapomeňte nás sledovat na Instagramu.

Partner podcastu:

Nalaďte nás na všech podcast platformách

Jsme na Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.